بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN

بسمه تعالی

تاریخچه بنیاد استان:

با توجه به سابقه درخشان این استان در پرورش اندیشمندان و نخبگان و از سوی دیگر وجود استعدادهای بالقوه انسانی فراوان، وجود بنیاد نخبگان در این خطه عزیز و سربلند از میهن اسلامی بسیار ضروری و مهم می­نمود. بر این اساس بنیاد نخبگان استان مرکزی با حمایت ریاست وقت بنیاد ملی نخبگان و استانداری در تابستان 1391 و به عنوان بیست و ششمین بنیاد استانی شروع به کار نمود. این بنیاد با توجه به ضوابط و آیین­نامه­های بنیاد ملی نخبگان آغاز به شناسایی و جذب نخبگان علمی، پژوهشی و فرهنگی در گروه­های مختلف مانند دانش­آموختگان برتر، دانش­آموزان، مخترعین، برگزیدگان المپیادهای علمی و کنکور سراسری و ... نمود تا با حمایت آنان گام بلندی به سوی پیشرفت علمی، فرهنگی و اقتصادی استان و کشور عزیزمان برداشته شود.

مأموریت بنیادهای استانی:

مهمترین مأموریت بنیادهای استانی برنامه­ریزی و نظارت جهت اجرای اهداف کلان بنیاد ملی نخبگان بر اساس سند راهبردی کشور در امور نخبگان می­باشد یعنی بنیادهای استانی به عنوان نقطه اتصال مرکز و مرجع سیاستگزاری و راهبری با استعدادهای برتر، نخبگان و اجتماعات نخبگانی عمل می­کنند.

شاید به بیان دیگر می­توان گفت که مهمترین مأموریت بنیادهای استانی شناسایی، جذب، حمایت و توانمندسازی استعدادهای برتر، نخبگان و اجتماعات نخبگانی جهت اثر بخشی واقعی در جامعه و در تمام زمینه­ها و حوزه ها اعم از حوزه های علمی، فرهنگی، صنعتی، هنری و ادبی و ... می­باشد. اما تکریم و الگوسازی از نخبگان، گسترش فرهنگ وقف علمی و نخبه پروری، برنامه­های فرهنگی متضمن به آداب و اخلاق اسلامی، اردوهای جهادی علمی و تخصصی، شناسایی سرآمدان استان و ... را می­توان از دیگر مأموریت­های بنیادهای استانی دانست.

وظایف بنیاد نخبگان استان مرکزی

بنیاد نخبگان استان مرکزی علاوه بر شناسایی، جذب و حمایت مادی و معنوی از نخبگان استان، وظایفی در جهت اثر بخشی حضور نخبگان در سطح ملی و استانی بر عهده دارد. که در زیر اهمّ برخی از این وظایف آمده است:

 1)  وظایف سازمانی:

الف) برنامه ریزی و اقدام برای شناسایی و حمایت مادی و معنوی نخبگان و بهره‌مندی از استعداد و توانایی آنان در راستای ارتقاء تولید علم و فناوری و پیشرفت همه جانبه و متوازن استان

ب) کمک به شناسایی نخبگان و استعدادهای برتر استان در چارچوب آیین‌نامه های احراز نخبگی و استعداد برتر

ج) تلاش برای شکوفایی استعدادهای برتر و نخبگان استان و تسهیل اشتغال آنان در مراکز علمی، اجرایی، تولیدی، خدماتی دولتی و غیر دولتی استان

د) ایجاد و تقویت زمینه‌های همفکری میان نخبگان و استعدادهای برتر با یکدیگر و برگزاری اجتماعات نخبگانی

ه) نمایندگی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در استان و نظارت راهبردی و پیگیری جهت تحقق اهداف معاونت

2) سایر وظایف:

الف: حمایت ها

  • اعطای تسهیلات و جوایز دانشجویی شامل:
  • اعتبار آموزش یاری
  • اعتبار پژوهش یاری
  • اعتبار فن یاری
  • اعتبار اجرای رساله دکتری
  • اعتبار هسته فناوری و کارآفرینی
  • مجوز و اعتبار اعزام به فرصت مطالعاتی داخلی و خارجی
  • مجوز و اعتبار شرکت در مجامع علمی داخلی و خارجی
  • راتبه دانشجویی، بیمه تکمیلی، هدیه ازدواج، ودیعه اجاره مسکن، برنامه و سفرهای زیارتی و گردشگری
  • اعطای تسهیلات و جایزه علمی علامه طباطبایی به استادان و پژوهشگران برجسته کشور
  • حمایت مادی از پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و رساله دکترا با موضوعیت نخبگان
  • اعطای اعتبار پژوهش و نوآوری به اختراعات و مخترعین برگزیده در سه سطح و همچنین به سایر برگزیدگان جشنواره های مورد حمایت بنیاد
  • جایزه علمی به محققین دوره پسا دکترا
  • حمایت مادی از شرکت‌های دانش‌بنیان در به ‌کارگیری از دانش‌آموختگان برتر
  • اعطای تسهیلات نظام وظیفه به صورت بکارگیری نخبگان در پروژهای تحقیقاتی به جای خدمت سربازی
  • حمایت و تسهیل جذب نخبگان در دستگاههای اجرایی

 

نخبه و استعداد برتر کیست؟

تعریف نخبه:

به استناد ماده 4 اساسنامه بنیاد، نخبه به فرد برجسته و کارآمدی اطلاق می­شود که اثرگذاری وی در تولید و گسترش علم، هنر و فناوری و فرهنگ­سازی و مدیریت کشور محسوس باشد و هوش، خلاقیت، کارآفرینی و نبوغ فکری وی در راستای تولید و گسترش دانش و نوآوری، موجب سرعت بخشیدن به رشد و توسعه علمی و اعتلای جامعه انسانی کشور گردد.

تعریف استعداد برتر:

به فردی اطلاق می­شود که به صورت بالقوه نخبه بوده ولی هنوز زمینه های لازم برای شناسایی کامل و یا بروز استعدادهای ویژه او فراهم نشده است.

در حال حاضر حوزه های شناسایی گروه­های استعداد برتر و یا نخبگی به شکل زیر می باشد:

  • دانش آموزی
  • دانشگاهی
  • حوزوی
  • مخترعان و مکتشفان
  • علوم قرآنی
  • فعالان هنری
  • ادبی
  • 1403/08/14 - 12:28
  • - تعداد بازدید: 19
  • - تعداد بازدیدکننده: 18
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
رئیس بنیاد ملی نخبگان مطرح کرد:

طرح‌های زمین مانده بنیاد ملی نخبگان احیا می‌شود/ پاسخگویی بنیاد نخبگان به افراد نخبه باید بیشتر شود

حسین افشین گفت: طرح‌های زمین مانده بنیاد ملی نخبگان مثل طرح شهید احمدی روشن از اواخر این ماه با شیوه جدید احیاء می شود. همچنین آیین نامه اجرایی دو طرح دیگر هم به زودی تهیه می‌شود.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد ملی نخبگان، حسین افشین که در دومین روز از سفر به استان خراسان رضوی در جمع نخبگان، اساتید و سرآمدان علمی استان خراسان رضوی در دانشگاه فردوسی مشهد سخن می گفت با تاکید بر این که پاسخگویی بنیاد نخبگان به افراد نخبه باید بیشتر شود ‌و مکانیزم های ارزیابی آنان نیز باید مشخص و شفاف بیان شود، ادامه داد: طرح های زمین مانده بنیاد ملی نخبگان مثل طرح شهید احمدی روشن از اواخر این ماه با شیوه جدید احیاء می شوند. همچنین آیین نامه اجرایی دو طرح دیگر هم به زودی تهیه می‌شود.

 

رییس بنیاد ملی نخبگان در ادامه خاطرنشان کرد: آیین تجلیل از سرآمدان علمی کشور هم فعال و جوایز نفیسی به حدود 100 برگزیده این جایزه اهدا خواهد شد.علاوه بر این سه طرح مشترک با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دستور داریم که جزئیات آن از سوی وزارت علوم اعلام خواهد شد.

وی با بیان این که شرط معاونت علمی برای حمایت از دانشگاه ها و پارک های علم و فناوری، برنامه محوری آنهاست، اظهار داشت: تفکری وجود دارد که خروجی شرکت های دانش بنیان به اقتصاد دانش بنیان منجر می شود در حالی که باید توجه داشت که چشمه ایجاد شرکت های دانش بنیان، دانشگاه ها هستند. اقتصاد دانش بنیان بدون خیزش علمی محقق نمی شود و شرکت های دانش بنیان نمی توانند جای استادان دانشگاه را بگیرند. بر این اساس یکی از مسائلی که به آن توجه داریم، رفع رخوتی است که در چند سال اخیر در دانشگاه ها، اساتید و بخش خصوصی ایجاد شده و لذا در همین مدت کوتاه، بودجه بنیاد ملی علم ایران که تنها راه حمایت مستقیم از اساتید است به سه برابر افزایش یافته است.

افشین ادامه داد: دولت باید حامی شرکت های دانش بنیان باشد و زیرساخت ها را مهیا کند تا شرکت ها خود مستقل و شکوفا شوند. دولت نباید هیچ گونه تصدی گری و دخالتی در اداره شرکتهای دانش بنیان داشته باشد. تجربه شرکت های دانش بنیان دانشگاهی هم نشان داده که حتی سهامداری دانشگاه ها در شرکت های دانش بنیان هم اقدام صحیحی نیست.

رییس بنیاد ملی نخبگان در ادامه به اجرای دو طرح «شهید شهریاری» و «جهت» در راستای جذب نخبگان در هیات علمی دانشگاه ها اشاره کرد.

معاون علمی رئیس جمهور در پایان با اشاره به بازدیدهایی که در سفر به خراسان رضوی از مجموعه های دانش بنیان استان داشته اظهار داشت: نزدیک به ۶۰۰ شرکت دانش بنیان در مجموعه پارک علم و فناوری خراسان رضوی مشغول به فعالیت هستند که افزایش تعداد این شرکت ها با ارائه برنامه های مشخص در حال پیگیری است. با توجه به اینکه در اقتصاد دانش بنیان تمرکز بر افزایش صادرات است، پارک علم و فناوری خراسان رضوی می تواند با حمایت معاونت علمی ریاست جمهوری، نمایشگاهی از محصولات دانش بنیان سراسر کشور در شهر هرات کشور افغانستان برگزار کند.

چهار هزار نخبه در استان خراسان رضوی شناسایی شد

عبدالکریم سجادی، رییس بنیاد نخبگان استان خراسان رضوی نیز در این نشست اظهار کرد: ۱۷ سال از آغاز فعالیت بنیاد نخبگان در این استان می‌گذرد و تاکنون بیش از چهار هزار نفر به عنوان نخبه و صاحب استعداد برتر شناسایی شده اند.

وی افزود: خراسان رضوی در بین 31 استان کشور از رتبه پانزدهم به رتبه پنجم صعود کرده است و با توجه به ظرفیت های موجود می‌توانیم در آینده نزدیک به رتبه های بالاتری نیز برسیم. 

سجادی ادامه داد: بنیاد ملی نخبگان طرح های مختلفی دارد که متاسفانه در یک سال گذشته با رکورد مواجه شده است که امیدواریم به زودی این مشکل برطرف شود. به عنوان مثال طرح شهید احمدی روشن از طرح های موفقی است که می‌تواند با کمک اساتید و دانشجویان مشکلات حوزه های صنعتی، اداری و یا کشاورزی را برطرف کند. دو سال پیش بیش از ۲۰۰ دانشجو با همراهی ۲۴ استاد و 24 سازمان مختلف در قالب این طرح همکاری داشتند که با افت شدیدی که سال گذشته ایجاد شد سال گذشته به سه، چهار طرح کاهش یافت. طرح شهید وزوایی هم از طرح های موفق بنیاد بود که متاسفانه یک سالی است که متوقف شده است.

عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: شیوه نامه انتخاب نخبگان قرآنی کشور که تهیه آن بر عهده بنیاد نخبگان استان خراسان رضوی نهاده شده در مرحله نهایی است که امیدواریم با تصویب آن مسیر شناسایی سرآمدان قرآنی کشور هموار شود. طرح هیات های اندیشه ورز هم یکی دیگر از طرح های خوبی بود که علی رغم وعده های داده شده در نیمه راه رها شده است.

رییس بنیاد نخبگان استان خراسان رضوی با ابراز تاسف از عدم اجرای طرح شهید بهشتی که امکان ارائه پروپوزال مشترک از سوی چند استاد برای حل یک مشکل بزرگ از کشور یا استان را فراهم می کند اظهار داشت: طرح مسکن اساتید که در دوره قبل شخص رئیس جمهور و بنیاد نخبگان پیگیر آن بودند در استان خراسان رضوی قابلیت اجرا دارد که امیدوارم این طرح معطل مانده نیز پیگیری شود.

وی مطالبه دیگر نخبگان استان را تحقق منویات و تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر استفاده هر چه بیشتر از ظرفیت نخبگان در بخش های مختلف از جمله بخش دولتی عنوان و ابراز امیدواری کرد با رویکرد مثبتی که از سوی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان اتخاذ شده امکان بهره مندی هر چه بیشتر از توانمندی های نخبگان در ادارات دولتی فراهم شود.

مسعود میرزایی، رییس دانشگاه فردوسی مشهد نیز ضمن خیرمقدم به معاون علمی رئیس جمهور و هیات همراه گفت: ۲۳ سال است که زیست بوم نوآوری و فناوری در خراسان رضوی شکل گرفته ولی هنوز به جایگاه واقعی خود نرسیده است که عمده دلیل آن، عدم هماهنگی و هم افزایی بین اجزای مختلف این زیست بوم مثل دانشگاه و پارک علم و فناوری استان است که در یک سال اخیر برای رفع این نقیصه تلاش کرده ایم.

وی گفت: خراسان رضوی با توجه به 130 هزار دانشجو و 25 هزار استاد از نظر نیروی انسانی نخبه دارای شرایط بسیار خوبی است و این در حالی است که مزیت های مختلفی از جمله صنایع معدنی و صنایع غذایی نیز در استان وجود دارد و از لحاظ قراردادهای نفتی هم دانشگاه فردوسی مشهد موقعیت کمی و کیفی بی نظیری دارد. از سوی دیگر به واسطه بارگاه منور رضوی حوزه صنایع خلاق نیز در کشور با پیشرفت قابل توجهی رو به روست.

گفتنی است در این جلسه که عظیمی، نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی هم در آن حضور داشت، جمعی از نخبگان و سرآمدان علمی استان، نقطه نظرات و مطالبات خود را به معاون علمی رئیس جمهور، بیان کردند.

 

پیش از برپایی این نشست نیز، معاون علمی رئیس جمهور و جمعی از معاونان وی از نمایشگاه دستاوردهای برخی از شرکت‌های مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه فردوسی مشهد بازدید کردند.

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 174087
کلمات کلیدی
مدیر مرکزی
خبرنگار

مدیر مرکزی